Kako do savršenog enterijera: Rasveta kao jedan od najbitnijih činilaca u procesu uređenja

Uređenje enterijera je umetnost koja zahteva pažnju prema detaljima i razumevanje kako različiti elementi igraju ulogu u stvaranju harmoničnog ambijenta. Koji god prostor da je u pitanju, bilo životni, poslovni, harmoničnost i ugodnost su faktori koji čvrsto drže smer kretanja u samom uređenju. Jedan od ključnih faktora koji često ostaje nedovoljno zapažen, ali ima možda i najveći uticaj na atmosferu i funkcionalnost prostora, jeste rasveta. Kroz naredne redove potrudićemo se da istražimo značaj rasvete i kroz to da ponudimo nekoliko saveta kako je najbolje iskoristiti je.

Prvo spominjanje rasvete najpre vodi ka LED panelima kao trenutno najkorišćenijim izvorima svetlosti, bilo u životnim ili prostorima komercijalne svrhe. LED paneli su moderni izvori svetla koji se sve više koristi u osvetljenju enterijera, a napravljeni su od LED tehnologije i dolaze najčešće u ravnom, tanjem formatu, što ih čini atraktivnim i efikasnim rešenjem za različite svetlosne potrebe. Međutim, ovo je samo jedan deo prednosti koju pružaju, jer su tu i energetska efikasnost, ravnomerna svetlost i prilagodljive boje svetlosti samim potrebama prostora i zahtevama kupaca, niska emisija toplote, te pametna integracija.

Prvi korak u biranju osvetljenja: funkcionalnost

Pre nego što se upustite u izbor svetiljki, razmislite o funkcionalnosti svake prostorije. Da li vam je potrebna jača, intenzivnija svetlost za rad u kuhinji, svedenija atmosfera u trpezariji ili želite opuštajuću svetlost u spavaćoj sobi? Razumevanje potreba svake prostorije pomoći će vam u ogromnoj meri da odaberete odgovarajuću vrstu rasvete. LED paneli su savršen izbor za centralno osvetljenje. Od same boje svetlosti razlikovaće se hladno bela svetlost koja je pogodna za kuhinje, kupatila, prodajne objekte, kancelarije, dok će toplije boje osvetljenja biti pogodne za druge prostorije u domu, neke poslovne prostore koji zahtevaju ambijent koji je prirodan i tako dalje. Sama namena prostora najpre utiče na odabir centralnog osvetljenja, a onda će dodavanje zidnog osvetljenja, podnih i stonih lampi, svega ostalog, doprineti kompletnom i kvalitetno uređenom prostoru.

LED paneli u poslovnim prostorima

kancelarija-osvetljenje-
Izvor: depositphotos.com

Rasveta u toku uređenja poslovnog prostora zahteva zaista mnogo razmatranja, planiranja, organizacije, pa često i izmena u toku rada. Razlog tome je najpre činjenica da se svaki poslovni prostor razlikuje od drugoga, a poslovni ambijenti imaju različite potrebe shodno profesiji kojoj su namenjeni. Ono što jeste sigurno svima zajedničko upravo su LED paneli kao glavni deo osvetljenja.

Kancelarijski prostori imaju uvek potrebu za intenzivnim, ravnomerno raspoređenim osvetljenjem, bez obzira koliko prirodne svetlosti ima u samoj prostoriji. Čak i onda kada se dogodi da je ceo jedan zid u staklima, tako da tokom većeg dela dana prirodna svetlost obasjava prostoriju, sam rad za radnim stolom, kompjuterom i papirima, zahteva konkretno osvetljenje. Glavni razlog jeste očuvanje vida, a osim toga, takva kancelarija ima neograničenu prednost u formiranju svog konačnog izgleda. U odnosu na nekadašnju, takoreći tradicionalnu rasvetu, LED paneli pružaju moderan izgled prostoru, najčešće kroz hladno, belo osvetljenje, koje sve boje čini svetlijim, prostor vizuelno većim i čistijim, a izgled svakog detalja i kancelarijskog nameštaja urednijim, modernijim i prijatnijim. Bilo da se radi o advokatskoj kancelariji, nekog sudskog tumača, kancelariji koja se bavi drugim vrstama poslova, prvi utisak kod klijenata će ostaviti vidljivost u prostoru, urednost, boje koje prevoladavaju u enterijeru i miris. Kada je prvi utisak sklopljen tako da sve deluje prijatno, a rasveta i miris su prvi „na udaru“, tada se stiče i utisak poverenja i profesionalnosti.

Ne možemo nikako zaobići ni činjenicu da su LED paneli odličan izbor za rasvetu kancelarijskog prostora i zbog svoje energetske efikasnosti, budući da će raditi tokom većeg dela dana, a efikasnost se ogleda i u trajnosti, jer je broj radnih sati mnogostruko veći od rada tradicionalnog osvetljenja. Ako smo već rekli da je bitno obratiti pažnju na funkcionalnost, a to svakako jesu, LED paneli su uz nju i najpraktičniji odabir rasvete.

Na sličan način, ali u sasvim drugačijem okruženju, LED paneli mogu da utiču na sam tok rada i uspešnost rada, posebno u maloprodajnim objketima. Da li možete da se setite kada ste poslednji put ušli u neki prodajni objekat, a da je imao tradicionalne sijalice koje vise sa plafona? Mogu se takvi objekti naći još uvek u nekim varošicama, duž sporednih puteva… Prvi utisak je u 99,9% slučajeva isti: higijena nije na zavidnom nivou. U stvari, često nije tako, ali sama rasveta čini da prostor izgleda neugledno, nehigijenski, a artikli prilično lošeg izgleda i drugačiji nego što su u svesti kupca. Sama prezentacija jednog proizvoda, bila to pasta za zube, patike ili dezodorans, biće abnormalno drugačija pod LED panelima i pod tradicionalnim osvetljenjem.

Došli smo do jedne bitne prednosti korišćenja LED panela, koji nisu deo samih funkcija rasvete, već marketinga i njegove uspešnosti. Kada je u nekom maloprodajnom objektu rasveta takva da pruža svuda dobru vidljivost, da omogućava da se sve sagleda tako da izgleda realno, dodajući malčice sjaja svemu, onda prezentovanje robe koju nudite jeste na najvišem nivou. Poput viralne objave na društvenim mrežama. U smislu poslovanja, LED paneli, dobro raspoređeni, tako da pokrivaju celokupan prostor i daju mu istu vidljivost svuda, mogu da stvore uspeh u prodaji 110%. Uz to ćemo dodati svakako i uštede koje se ostvaruju uz dugotrajnost panela, te činjenicu da su vrlo laki za održavanje.

Dok je intenzivna, rasveta koja obelodanjuje svaki kutak potrebna u kancelarijama, maloprodajnim objektima, prostorima za prezentacije, ambijentalno osvetljenje odgovara poslovnim prostorima poput restorana, kafića, barova… Za ove potrebe se koriste neonski natpisi, zidne i stone lampe, LED trake, mnogo dodatne rasvete koja čini da prostor dobije potrebnu toplinu, ugodnost i prijatnost samog ambijenta. Ali, uvek ostaje potreba za centralnim osvetljenjem, budući da je pored neprimetne zidne lampe teško večerati, pričati sa društvom, videti okolinu. LED paneli u svojoj mogućnosti prirodne svetlosti, tople boje svetla, omogućavaju i takve potrebe, posebno uz ugradnju regulatora umesto klasičnih prekidača, kojima se dodatno podešava jačina svetlosti koju emituju. Na ovaj način LED paneli čine da se mogu koristiti u svakom poslovnom objektu, bez obzira na njegovu namenu, njegove zahteve i specifičnosti, prilagođavajući se kompletnom stilu uređenja, uz praktičnosti koje sa sobom donose.

LED paneli u domaćinstvu

osvetljenje-dnevna-osoba
Izvor: Pexels.com

LED paneli nisu bili na svom početku najprihvaćeniji u domaćinstvima. U momentu kada su nastali i pojavili se na tržištu, okarakterisani su i viđeni kao poslovna rasveta. Rasveta koja odgovara velikim halama, magacinima, prostorima za rad čija je potreba za jakim i ravnomernim osvetljenjem najveća. Pažnja se usmerila isključivo na funkcionalnost i praktičnost. Međutim, sama upotreba u te svrhe ukazala je na postojanje drugog aspekta ovog tipa rasveta, a to je jako zanimljiv estetski momenat i uklopivost u svaki enterijer, bez obzira na stil, dekorativne elemente i samu namenu prostora. Tako se proširilo postojanje panela od hladnih do toplih tonova svetla koji u svakom svom postojanju emituju svetlost najpribližniju prirodnoj, zbog čega ne postoje nikakvi napori za ljudsko oko i vid, niti potreba za privikavanjem.

Dodatna opcija koja je učinila da budu toliko privlačni odjednom jeste postojanje ugradnih i nadgradnih LED panela, jer se nekada dogodi da nadgradni nisu toliko uklopivi u određene prostore i objekte, ali zato ugradni tada rešavaju sve probleme i dozvoljavaju izvor svetlosti koji zaista izvire iz samog plafona.

Umesto tradicionalnog osvetljenja i rasvete koja podrazumeva upotrebu višedelnih lustera, čije samo održavanje zahteva dosta vremena i truda, LED paneli donose jako poželjnu praktičnost u tom smislu, uz dopuštanje potpuno prijatnog ambijenta u okviru dnevne sobe, spavaće sobe, trpezarije, prostorija gde je najpotrebnije da ne postoji napetost pod izvorom svetlosti, od njene jačine, ali ni ambijent koji „obara pritisak“ kao što su to nekada sijalice slabije jačine umele da učine. S druge strane, najbolja su opcija, što smo već i pomenuli za prostorije u kojima je vidljivost presudna, a to su hodnici, kupatilo i kuhinja, gde i svako dodatno osvetljenje znači u velikoj meri.  Pažnja se može usmeriti i na samu uštedu u domaćinstvu, jer se zaboravlja konstantno menjanje izvora osvetljenja, popravljanje žica, veliki utrošak električne energije, budući da svega toga sa LED rasvetom nema. Ne samo sa LED panelima, već rasvetom LED tipa uopšte.

Specijalne primene LED panela

O uspešnosti rada i uticaju rasvete na njega, može se istaći i postojanje LED osvetljenja, tačnije panela, u čitaonicama, bibliotekama i uopšte obrazovnim ustanovama, gde se stvara prirodna svetlost potrebna za rad, koja ne utiče opterećujuće, ali i održava budnost prilikom čitanja, rada, učenja… Efikasnost samog sistema postaje bolja, pa produktivnost popeta na viši nivo.

Kombinovanje rasvete i svetiljki

Organizacija osvetljenja, rasvete u jednom prostoru, posebno kada govorimo o prostorima poput stanova, kuća, restorana, barova, tj. prostora  čiji je zahteva da se stvori ugodnost osvetljenjem, podrazumeva nadgradnju centralnog osvetljenja. Najkvalitetnija polaznica jeste dobro odabrano centralno osvetljenje, a onda dodavanje elemenata koji će ići ka konačnom izgledu i utisku. Jedan od ključeva uspešnog uređenja enterijera je korišćenje različitih vrsta svetiljki kako bi se postigao balans. Upotrebom zidnih svetiljki, stonih lampi, podnih svetala, možete stvoriti slojevitu i dinamičnu rasvetu. Takvo raspoređivanje i uređivanje omogući će vam da prilagodite svetlosne uslove prema potrebama, ali i prema trenutnom raspoloženju. Zimske večeri, uz neki božićni film, zahtevaju prigušenu svetlost koja dolazi od lampe u ćošku spavaće sobe ili dnevnog boravka, baš kao što fini restoran zahteva i prigušeno, prijatno svetlo, koje akcenat „baca“ samo na vaš sto i time vam obezbeđuje dodatni osećaj prisnosti sa osobom sa kojom ste, ali i privatnosti od drugih u restoranu.

Boje i intezitet svetla: Kako se ponašaju i kakav utisak daju?

Na nekoliko mesta smo već napomenuli to koliko odabir boje svetla i inteziteta utiče na izgled prostora, te kakvu funkcionalnost pruža. Međutim, u najvećoj meri smo se fokusirali na to, funkcionalnost i praktičnost, a u stvari je i mnogo više od toga. Svetlost može značajno da utiče na percepciju boja u prostoru. Topla bela svetlost čini prostor toplijim i udobnijim, ugodnijim za boravak u njemu. Svako voli da bude u takvom prostoru i svako voli da mu se vrati. S druge strane, hladna bela svetlost stvara moderniji, svežiji izgled, a nikako sterilan prostor, jer se i dalje radi o hladnom tonu osvetljenja koje je slično prirodnom, dnevnom svetlu.

Fokusirajte pažnju na akcente

I najbolje uređen enterijer bez kvalitetne i dobro postavljene rasvete gubi većinu svog sjaja. Svaki enterijer je sastavljen od osnova, a to su zidovi, podovi i prozori i kompletna stolarija. Takav se koristi kao polazna tačka za uređenje i dekorisanje unutrašnjosti, shodno nameni, zahtevima, željama… Međutim, krajnja potreba jednog enterijera jeste postojanje fokusa. U kancelariji će fokus uvek morati da bude, bar je najvažnija potreba za to, na kancelarijskom stolu. Trpezarija je uvek fokusirana na sam trpezarijski sto, a sve ostalo čini nadgradnju i ulepšavanje. Rasveta je ta koja je najkorisnija za isticanje određenih elemenata u prostoru. Umetnička dela, arhitektonski detalji, omiljeni komadi nameštaja, mogu se naglasiti pomoću usmerenih svetala ili tragača. To je u stvari ono šta smo nazvali dodatnim svetiljkama, jer one doprinose dinamici prostora i oni dodaju dubinu samom enterijeru.

Koristite savremeni dizajn

Jedna od najvećih prednosti kada govorimo o rasveti i svemu šta ona pruža u procesu uređenja enterijera, bilo da se uređenje sprovodi angažovanjem profesionalaca ili samostalno istražujete i sklapate sve poput puzle, jeste savremeni dizajn svakog izvora osvetljenja danas. To je vidljivo i kod LED panela, postojanjem ugradnih i nadgradnih, dato je jednostavno rešenje za centralno osvetljenje, uz mnogobrojne prednosti koje smo već redom nabrajali, a svemu tome se priključuje i prilagodljiv, fantastični dizajn koji je tu da pruži savršen izgled svakom prostoru.

Savremeni dizajn svetala je estetski najvažniji faktor, podrazumeva se, pa čak i onda kada imate nameru da se okrenete nekom retro stilu uređenja ili ste krenuli u pravcu stilskog uređenja, od nameštaja do rasvete. Izvori osvetljenja dolaze u različitim stilovima i oblicima, a poseban akcenat u stvari jeste baš na oblicima i materijalima koji se koriste u izradi, pa na to treba obratiti posebnu pažnju u toku samog planiranja i organizovanja rasvete u prostoru. Uvek ćete pronaći rasvetu koja se uklapa u vašu estetiku, koja doprinosi celokupnom izgledu prostora, ali i ne samo da se uklapa, već i rasvetu koja stvarajući kontrast postiže neverovatan krajnji izgled homogenosti i lepote.

led-panel
Izvor: depositphotos.com

Ekološka prihvatljivost?

Funkcionalnost smo postavili kao prvi važan savet u uređenju enterijera, posebno kada govorimo o rasveti. U svrhu funkcionalnosti trebalo bi uvek uvrstiti i brigu o životnoj okolini i samoj planeti. U ranijim godinama i decenijama, tradicionalni vidovi osvetljenja, činili su ogromnu količinu otpada. Pored toga, predstavljali su velike potrošače električne energije. A to su samo dva negativna svojstva tradicionalnog osvetljenja kada govorimo o ugrožavanju životne sredine.

Savremena rasveta nije savremena isključivo zbog neobičnih dizajnerskih rešenja, pružanja ravnomerne svetlosti koja prija oku, brojnih prednosti koje poseduje, već i zbog činjenice da se uglavnom radi o LED rasveti, koja ne poseduje u sebi štetne materijale. LED paneli nemaju živu u sebi, kao jedan od najopasnijih materijala koji se nalazio u predmetu svakodnevne upotrebe. Osim toga, LED paneli i rasveta u kompletu imaju veoma dug vek trajanja, a to obezbeđuje značajno manje otpada na godišnjem nivou u odnosu na period kada se o tome nije razmišljalo, a planeta se iz dana u dan punila otpadom s kojim nije mogla da se „izbori“. Uz sve ovo, važna prednost jeste lako recikliranje, pa umesto otpada, dobija se reciklirani materijal koji se može i dalje koristiti u različite svrhe.

Važna u smislu ekologije, očuvanja životne sredine i celokupne planete, ali i budžeta, jeste energetska efikasnost, jer LED rasveta smanjuje količinu potrošene energije na minimum, čime se umanjuju značajno godišnji računi, ali umanjuje i potrošnja električne energije, što je sve važniji faktor po brojnim pitanjima.

U modernom shvatanju osvetljenja, LED paneli igraju ključnu ulogu u postizanju energetske efikanosti, kvalitetnog osvetljenja i estetike. Njihova fleksibilnost i prilagodljivost čine ih popularnim izborom kako za kućnu upotrebu, tako i za montiranje i instalaciju u svim poslovnim, komercijalnim prostorima. Osim mnogih prednosti, tu su i brojne mogućnosti, pa se s ovim tipom rasvete može uvek i svuda „raditi“ bez problema i bez ikakvih prepreka.

Na samom kraju, važno je jedno – rasveta nije detalj, niti dekor. Rasveta igra ključnu ulogu u uređenju enterijera. Pravilno postavljena i pažljivo odabrana, ima moć da potpuno transformiše prostor stvarajući prijatnu atmosferu, ističući ključne elemente i doprinoseći funkcionalnosti. Kombinujući funkcionalnost i estetiku, možete stvoriti enterijer koji će vas oduševiti svaki put kada zakoračite unutar njega. A ako sve ovo mislite i da nema mnogo smisla, setite se žurki u fantastičnim prostorima sa zanimljivim svetlosnim efektima! Njihovo pravo lice kada se rasveta pogasi, u ranim jutarnjim časovima, često ne bi bilo ni prijatno, zar ne? Eto, tolika je moć kvalitetnog i dobro odabranog osvetljenja!

Podeli ovaj tekst: