Kako pronaći pouzdane majstore za renoviranje stana?

Kupovina stana u starogradnji mnogima je prvi izbor zbog lokacije ali i posebnog šarma, visokih plafona i specifičnog arhitektonskog stila. Međutim, renoviranje takvih nekretnina može biti kompleksno i zahtevno.

Kvalitetna adaptacija zahteva angažovanje stručnih majstora, a proces pronalaska pouzdanih i dostupnih profesionalaca, poput električara, vodoinstalatera, molera i gipsara, može biti zahtevniji nego što izgleda. Saznajte koliko renoviranje u proseku može da košta po kvadratnom metru, kako da pronađete pouzdane majstore i kada je moguće preuzeti određene radove na sebe.

Od čega zavisi cena renoviranja?

Cena renoviranja starijih stanova značajno varira u zavisnosti od obima radova i stanja u kojem se stan nalazi kao i od njegove kvadrature. Do pre tri godine, smatralo se da renoviranje stana košta od 200 do 300 evra po kvadratu, ali zbog poskupljenja građevinskog materijala, cena renoviranja se sada kreće oko 400 evra po kvadratu.

Na cenu utiču sledeći faktori:

  • Stanje elektroinstalacija i vodovodnih cevi: potpuna zamena instalacija je među skupljim stavkama. Ako stan ima stare elektroinstalacije ili dotrajale vodovodne cevi, troškovi zamene mogu značajno povećati ukupne troškove.
  • Zamena podnih i zidnih obloga: Cene zavise od kvaliteta materijala i vrste podne obloge – laminat je pristupačniji od parketa ili keramičkih pločica, dok se zidne obloge mogu kretati od osnovnog gipsa do dekorativnih tapeta i specijalnih premaza.
  • Kvalitet i tip opreme u kupatilu i kuhinji: Ako želite moderne sanitarije ili ugrađene kuhinje, potrebno je obratiti pažnju na izbor kvalitetnih majstora sa iskustvom u ugradnji specijalizovane opreme.
  • Estetski završni radovi: Ovi radovi, poput molerskih tehnika ili posebnih dekorativnih elemenata, takođe značajno utiču na budžet.

Ovde možete pročitati primer troškova renoviranja stana od 50 kvadrata uključujući građevinske radove i nabavku materijala. Ove cene su orijentacione i mogu varirati u zavisnosti od kvaliteta materijala i majstora.

Preporučljivo je prilikom renoviranja stana imati rezervni budžet od 10-15% ukupnih troškova za nepredviđene situacije.

Kada angažovati majstora, a kada možete sami preuzeti radove?

Kod renoviranja stana, postoje radovi koje, uz potrebne veštine i znanje, možete preuzeti sami. Ovo može uštedeti novac, ali je ključno prepoznati situacije kada je stručnost neophodna.

Radovi koje možete obaviti sami:

  • Farbanje zidova i plafona: molerski radovi su najčešći primer posla koji mnogi vlasnici odlučuju da preuzmu sami. Međutim, ovo je preporučljivo samo ako su zidovi već u dobrom stanju i ne zahtevaju ozbiljnije pripreme.
  • Postavljanje tapeta ili dekorativnih zidnih obloga: ako ste vični radu sa alatima i imate osnovno iskustvo, postavljanje tapeta može biti kreativan i izvodljiv DIY projekat.
  • Manji popravni radovi: poput zamene utičnica, popravke kvaka ili postavljanja manjih dekorativnih elemenata. Ovi poslovi ne zahtevaju posebne veštine, ali je važno pridržavati se sigurnosnih pravila.

Kada je angažovanje majstora neophodno:

  • Elektroinstalacije i vodovodne instalacije: rad sa elektroinstalacijama ili cevastim sistemima nije preporučljiv za amatere zbog visokih bezbednosnih rizika. Profesionalni električari i vodoinstalateri moraju imati licencu i iskustvo, a ovakvi radovi često zahtevaju preciznost i upotrebu specijalnih alata.
  • Ugradnja sanitarija i pločica u kupatilu: preciznost je ključna kod postavljanja sanitarija i pločica, posebno u prostorijama sa visokim nivoom vlage kao što su kupatila i kuhinje. Profesionalni vodoinstalateri i keramičari imaju iskustvo u radu sa različitim vrstama materijala i znaju kako da osiguraju dugotrajnost ovih radova.
  • Gipsarski radovi i pregradni zidovi: u slučaju da želite dodatne zidne pregrade, preporučuje se angažovanje gipsara. Postavljanje gipsanih ploča zahteva preciznost u nivelaciji i tehniku kako bi se izbegle pukotine ili problemi sa izolacijom.

Prema podacima sa sajta poslovi.infostud.com potražnja i ponuda na tržištu rada za ove struke značajno varira, a cene usluga, kao i njihova dostupnost, zavise od složenosti posla i specifičnih zahteva renoviranja.

Električari: potražnja u porastu, ponuda zadovoljavajuća

Renoviranje stana obično podrazumeva proveru i zamenu elektroinstalacija, što može uključivati sve od zamene osigurača do kompletnog preuređenja električne mreže. Tokom protekle godine na sajtu poslovi.infostud.com objavljeno je 636 oglasa za poziciju električara. Sa prosekom od 15 prijava po oglasu, tržište rada nudi solidan izbor električara, što olakšava pronalaženje pouzdanog izvođača pokazuju podaci sa tog sajta.

Saveti za angažovanje:

  • Prilikom odabira električara obavezno proverite iskustvo i preporuke, posebno ako je reč o složenim instalacijama.
  • Razmotrite angažovanje majstora koji se bave energetski efikasnim rešenjima, jer to može doprineti dugoročnoj uštedi energije.

Vodoinstalateri: najteže dostupni, ali neophodni

Vodoinstalaterski radovi često predstavljaju najveći izazov zbog nedostatka kvalifikovanih majstora na tržištu. Prema podacima sajta poslovi.infostud.com u poslednjih godinu dana objavljeno je samo 78 oglasa za poziciju vodoinstalatera i prosekom od tek 7 prijava po oglasu. Deficit radnika u ovoj oblasti znači da se često angažuju unapred, pa je planiranje ključno.

Saveti za angažovanje:

  • Vodoinstalaterske radove planirajte ranije jer je potražnja velika, a dostupnost ograničena.
  • Razmotrite angažovanje majstora koji nude garanciju na svoj rad, što može biti ključno za dugoročne projekte.

Gipsari: veća konkurencija, ali i visoke cene

Gipsarski radovi uključuju sve od postavljanja gipsanih zidova do preciznog oblikovanja plafona i drugih dekorativnih detalja. Iako su objavljeni samo 22 oglasa za gipsare, interesovanje među radnicima je veliko, sa prosekom od 21 prijave po oglasu. Ovo znači da se, iako su usluge skuplje, relativno lako se može pronaći kvalitetan gipsar.

Saveti za angažovanje:

  • Istražite reference i iskustva potencijalnih izvođača, jer su preciznost i kvalitet presudni za estetski zahtevne radove.
  • Razmislite o angažovanju gipsara koji se specijalizuju za određene vrste radova, kao što su akustične ili termoizolacione gips ploče.

Moleri: neizostavan završni korak u renoviranju

Iako molerski radovi često dolaze na kraju renoviranja, oni su jednako važni za završni izgled stana. Tokom protekle godine objavljeno je 40 oglasa za molere, sa prosekom od 6 prijava po oglasu. Kvalitetan moler može brzo i precizno završiti posao, ali ih često nije lako pronaći.

Saveti za angažovanje:

  • Potražite majstore sa iskustvom u različitim tehnikama farbanja, kao što su zidni efekti, posebno ako želite personalizovan i moderan izgled.
  • Angažujte molere koji rade sa visokokvalitetnim bojama i materijalima, jer je dugotrajnost ovih radova od velike važnosti.

Kako pronaći i angažovati pouzdane majstore?

Prilikom renoviranja stana u starogradnji važno je naći majstore koji su pouzdani, dostupni i stručni. Planiranje unapred, istraživanje referenci i kontaktiranje majstora u skladu sa specifičnostima vašeg projekta su ključni koraci.

Zbog promene u potražnji za ovim profesijama i sve većeg deficita u nekim strukama, preporuka je da započnete proces pronalaska majstora što pre. Bez obzira da li je reč o elektroinstalacijama, vodoinstalaterskim radovima ili završnim molerskim zahvatima, informisan izbor može značajno uticati na ishod renoviranja i konačni izgled vašeg novog doma.

Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći u odabiru pravih stručnjaka:

  1. Istražite i proverite preporuke: preporuke su ključne. Koristite specijalizovane sajtove, forume i društvene mreže kako biste dobili uvid u iskustva prethodnih klijenata.
  2. Sklapanje ugovora: zatražite pisani ugovor koji jasno definiše uslove rada, rokove i cenu. Ovo je posebno važno kod većih renoviranja kako biste izbegli neočekivane troškove.
  3. Proverite prethodne radove: ukoliko majstori imaju galeriju prethodnih radova, pogledajte fotografije, a ako je moguće, posetite i objekte gde su radili kako biste dobili uvid u kvalitet rada.

Kvalitetno renoviranje uz dobar plan i pravog izvođača

Renoviranje stana u starogradnji je proces koji zahteva pažljivo planiranje i izbor pravih izvođača. Pravilno procenite koje radove možete izvesti sami i na taj način smanjiti troškove, ali ne rizikujte sa kompleksnim poslovima kao što su elektroinstalacije i vodoinstalacije.

Pouzdani majstori i kvalitetno izvedeni radovi ne samo da će unaprediti funkcionalnost stana već i povećati njegovu vrednost na tržištu. Planirajte budžet pažljivo, istražujte opcije i odlučujte se za majstore sa dobrim referencama kako bi rezultat bio dugotrajan i kvalitetan.

Podeli ovaj tekst: