Vaša bašta – izvor uživanja i zdravlja

Od ranog proleća do kasne jeseni vaša bašta postaje centar vaših aktivnosti. Kako će se ove godine lepo vreme po najavama meteorologa produžiti koristite je koliko god možete jer je prava blagodet za mnoga zadovoljstva – za odmor, opuštanje, dobro raspoloženje, za druženja sa porodicom i prijateljima. Ali i za prepoznavanje lepšeg sebe u trenucima koje ste posvetili samo sebi, razmišljanju, kreativnoj dokolici, čitanju…

Neizostavni deo uređene bašte su baštenski stolovi i stolice. Tu vas može zateći prvo sunce dok pijete jutarnju kafu, u neprocenjivoj vrednosti mira izvan gradske vreve i ubrzane urbane svakodnevice. To je i letnja trpezarija cele porodice, mesto za večernju sedeljku sa prijateljima i za još mnogo drugih trenutaka pozitivne energije i dobrog raspoloženja. 

Vaša bašta je i inspirativan prostor za stalno uređivanje i povremeno preplaniranje. Za vaše umerene radne aktivnosti na sređivanju travnjaka, negovanju cveća i ukrasnog drveća. Možda odvojite i deo za povrtnjak i uzgajanje povrća za koje ste sigurni da je zdravo.

Za sve te poslove ne treba vam previše alata. Ono osnovno, da. Motika, lopata, ašov, par makaza za orezivanje, a od alata koji je paktičan i koristan za napornije radove valja imati kosilicu ili trimer za travu i motornu testeru za održavanje voćnjaka, ukrasnog drveća ili pripremu ogreva za zimu.

Izvor: pexels.com

Baštenski stolovi i stolice za udobniji doživljaj leta

Leto je period topline i dužih dana koji su idealni da više vremena provodite na otvorenom. Jedna od najlepših strana letnjeg uživanja u bašti je mogućnost da budete jedno sa prirodom, tim izvorom zdravlja i dobrog raspoloženja.

Baštenski stolovi i stolice i njihova udobnost samo pojačavaju divni osećaj uranjanja u taj prirodni raj. Druženje sa prijateljima, uz lagani obrok i malo dobrog vina, sigurno bi bilo manje prijatno bez udobnog sedenja i opuštenosti koju omogućava baštenska garnitura. Baštenski sto i stolice omogućavaju da se svi gosti komforno smeste, da servirate obrok na otvorenom, a onda i kaficu za prijatnije ćaskanje. 

Dizajneri vode računa da moderne baštenske garniture imaju naglasak upravo na udobnosti i praktičnosti. Dodajte i po jastučić na stolice i možete sedeti satima uživajući u svojoj bašti.

Nešto samo za vas

Baštenski stolovi i stolice nisu samo za okupljanja. Oni su pogodni i za vaše omiljene navike i slične aktivnosti. Za čitanje omiljene literature, pisanje, meditaciju, ali i za rad od kuće ako ste u toj vrsti poslovnog angažovanja. Sve to postaje prijatnije kada se preselite u baštu i uživate u hladu i svežini otvorenog prostora, udobno smešteni u svojoj omiljenoj baštenskoj stolici.

Osim funkcionalnosti baštenski stolovi i stolice zadovoljavaju i estetske kriterijume jer se izrađuju da budu i dopadljivi. Stilovi, materijali i boje mogu se uklopiti u svaki ambijent i upotpuniti izgled vaše bašte i to po vašoj volji.

Da dodamo i zdravstvenu dimenziju boravka na otvorenom. Sunčeva svetlost je prirodni izvor vitamina D, koji je ključan za zdravlje kostiju i imunološki sistem. Svež vazduh poboljšava cirkulaciju i podstiče mentalno zdravlje. Baštenski stolovi i stolice omogućavaju da provodite više vremena napolju, bilo da se samo odmarate ili ste u predahu između fizičkih aktivnosti koje dobro dođu za vaše opšte zdravlje.

Prednost je i što se većina baštenskih garnitura lako održava. Dovoljno je povremeno ih obrisati vlažnom krpom ili koristiti blaga sredstva za čišćenje. Zavisno od materijala dobro podnose i razne vremenske uslove. Sve to ih čini praktičnim za korišćenje, uz malo vremena koje morate odvojiti za njihovo održavanje.

Materijali za baštenske garniture

Najčešći materijali koji se koriste za izradu baštenskih stolova i stolica su drvo, metal, plastika, ratan i sintetičke tkanine.

Za drvene baštenske stolice obično se koriste tikovina, mahagoni i bor zbog njihove prirodne otpornosti na promenljive vremenske uslove. Važno je povremeno premazati drvo zaštitinim slojevima kako bi stolice duže trajale. Za izradu baštenskih stolica veoma je zahvalna plastika, jer je izdržljiva i dobro podnosi atmosferske uticaje.

Za metalne garniture koristi se obično aluminijum jer je lagan, ne rđa, a izgleda moderno i elegantno. Ako se koriste čelik ili kovano gvožđe zbog čvrstoće i izdržljivosti, moraju se zaštiti od rđanja.

Baštenske stolice od prirodnog ratana lepo izgledaju, ali nisu baš otporne na promenljive vremenske uslove. Uspešna zamena je sintetički ratan koji se pravi od polietilena i znatno je otporniji na vlagu i UV zrake.

Za više udobnosti baštenskih stolica koriste se sintetičke tkanine za naslone i sedišta. To su uglavnom materijali prijatni na dodir, poput poliestera koji se koristi za jastuke i presvlake kreveta.

Proizvođači najčešće kombinuju ove materijale kako bi iskoristili njihove prednosti i napravili baštenske garniture pune funkcionalnosti i dopadljivog izgleda.

Kako da ulepšate vašu baštu

Ma koliko da je vaša bašta lepo uređena uvek ima načina da nešto promenite na bolje. Možda će novo cveće uneti živost kad procveta, par led sijalica može naglasiti detalje da budu vidljiviji u večernjim satima, proširenje vrta daće više povrća i ujedno više prilika za vašu fizičku aktivnost…

Možda će novi baštenski stolovi i stolice, kvalitetniji ili drugačijeg dizajna i boje, biti novina koja će više naglasiti centralni prostor vaše bašte. A za stare će se naći prostor gde će biti iskorišćeni. Decu će obradovati ljuljaška ili trambolina, a vas nova razapeta mreža za popodnevnu dremku.

Dobro osvetljenje može transformisati vašu baštu i produžiti vreme koje možete provesti napolju. Solarne lampe, fenjeri i svetiljke sa LED sijalicama stvaraju prijatnu atmosferu, a njihova dekorativna funkcija napraviće diskretnu čaroliju od vaše bašte.

Osmislite novi zeleni kutak jer su biljke najlepši ukras svake bašte. Izaberite one biljke koje će cvetati kad ne cvetaju one koje već imate, ili će nove cvetati duže i življih boja. Aromatične biljke, kao lavanda ili ruzmarin, širiće jače prijatne mirise.

Oplemenite baštu ukrasnim drvećem. Na izbor može uticati visini njihovog rasta, oblik krošnje, boja lišća, vreme cvetanja, da li više volite zimzeleno ili listopadno ukrasno drveće.

S obzirom da su leta sve toplija, napravite bolji hlad u bašti. Kombinujte suncobrane, tende ili pergole za bolju zaštitu od sunca, tako da i dalje uživate na otvorenom bez straha od štetnog zračenja.

A zašto ne i bazen u dvorištu. Ako smo preterali, onda neka fontana, mali ribnjak. Voda je zahvalna i za pogled i za osećaj mira i relaksacije. Osvežiće se i ptice kad slete i unesu živost u popodnevni mir.

Za ulepšavanje vaše bašte mogu se iskoristiti i sitni detalji i dekoracije koje su po vašem ukusu. Ukrasna figura, novi red sijalica uz ivicu bašte za diskretno osvetljenje čitavog prostora, par klupa negde u uglu da se sklonite u svoju zamišljenost… Nova funkcionalnost i estetika daće svoj doprinos ukupnom izgledu bašte u kojoj uvek bude mesta za realizaciju još jedne dobre ideje.

Motorna testera – vaš pouzdan saveznik u uređivanju bašte

Kažu da je lepota još lepša uz uređenost. Možda ovo ne važi za sve lepote, ali za baštu sigurno važi. Sređeni travnjaci, uklonjen korov, orezane biljke, okopan povrtnjak, negovano cveće, sve je to neophodno da bi pogled na baštu bio razlog više za vaše uživanje.

Vredi uložiti i truda i vremena za uređivanje bašte. Svakog dana po malo relaksacije i videćete rezultat. A za one zahtevnije poslove potrebni su vam pomoćnici u vidu alata koji će vas odmeniti u poslovima koji traže puno energije i za veštije i jače ruke.  

Za sređivanje voćnjaka, ukrasnog drveća, sečenje grana, uklanjanje izraslog šiblja, pripremu drva za ogrev, motorna testera je nezamenjiv alat. Njome ćete obaviti te poslove znatno lakše i brže.

Motorna testera je alat koji svako domaćinstvo sa baštom treba da ima, jer omogućava efikasno uređivanje i štedi vreme i trud. Zavisno od veličine bašte i poslova koje planirate da radite, izaberite motornu testeru na benzinski, električni ili akumulatorski pogon. Prednost benzinskih motornih testera je najviše u njihovoj snazi i fleksibilnosti, što ih preporučuje za teže poslove kao što je priprema drva za ogrev.

Pri rukovanju motornom testerom budite vrlo oprezni i pridržavajte se uputstva proizvođača. Većina modela ima ugrađene sigurnosne funkcije, kao što je kočnica lanca, zaštita od povratnog udarca, zaključavanje gasa da se testera slučajno ne uključi, ali to ne isključuje da nepažljivim rukovanjem i radom bez propisane zaštitne opreme nećete ugroziti sebe.

Održavanje motorne testere

Da bi motorna testera tokom korišćenja sačuvala svoju punu funkcionalnost, dugovečnost i sigurnost, neophodno je pravilno održavanje. To znači da posle svake upotrebe morate očistite lanac i mač, a povremeno proveriti nivo ulja za lanac, njegovu zategnutost i oštrinu.

Ako imate motornu testeru redovno čistite filter vazduha, a oštećenu ili prljavu svećicu zamenite novom. Kontrolišite sistem za zaštitu od povratnog udarca i kočnicu lanca jer su to važne sigurnosne funkcije.

Uređena bašta za lepe letnje slike

Izvor: pexels.com

Poželjno je za promenu otići na letovanje na neku omiljenu destinaciju ili istražiti novu, ali budite sigurni da će fotografije letnjeg odmora u vašoj uređenoj bašti oduševiti mnoge.

Uhvaćeni trenutak porodičnog ručka, otvorena knjiga na baštenskom stolu, vaša popodnevna dremka u udobnoj stolici ili razapetoj mreži, večernji ambijent sa usmerenim svetlom na detalje u bašti, sve su to mogući kadrovi iz letnjih dana kod svoje kuće.

Uživajte u lepšoj strani leta, odmoru u vašoj oazi mira, gde jutarnja kafa ima bolji ukus, a svežina noći donosi okrepljujući san. Uredili ste to za sebe i svoje najbliže, a uvek su dobrodošli i dragi prijatelji.

Podeli ovaj tekst: